RON - Română (nou) leu
EUR
4,9774
USD
4,6208
GBP
5,7982
luni, 27 mai 2024
19.2 C
București

Scena și ecranul : În Rusia, teatrele anulează spectacolele pe texte de Ludmila Ulițkaia

Date:

TEATRU DE RĂZBOI: În Rusia, teatrele anulează spectacolele pe texte de Ludmila Ulițkaia. La Moscova, Teatrul Sovremennik a anulat reprezentațiile din februarie și martie ale spectacolului „Să dansăm” după Ludmila Ulițkaia, montat în 2015 de regizorul polonez Andrzej Buben, în schimb la Teatrul de la Porțile Nikițki încă sunt la vânzare bilete la reprezentația din 14 februarie a spectacolului „Nu-mă-uita” după „Nepotul meu, Veniamin”, piesă scrisă de Ludmila Ulițkaia în 1988 și montată de Mark Rozovski în 2009.

Teatrul Tineretului din Perm a anulat spectacolul „Fericirea evreiască” pe texte de montat Ludmila Ulițkaia, în 2017 de Mihail Skomorokov, iar Teatrul de Cameră din Celiabinsk a anulat spectacolul „Nepotul meu, Veniamin” de Ludmila Ulițkaia, montat de Victoria Meșcianikova, tot în 2017. La casa de bilete a teatrului, explicația primită de jurnaliști a fost că „spectacolul a fost scos din repertoriu pentru că autoarea este agent străin”.

La începutul lunii februarie 2024, bloggerii Vovan și Leksus au publicat înregistrarea unei discuții telefonice cu Ludmila Ulițkaia, în care se prezentaseră drept reprezentanți ai șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, discuție pe parcursul căreia, scriitoarea afirma că banii pe care îi primește ca drepturi de autor din vânzarea cărților ei în Rusia, îi trimite în Ucraina. Imediat un deputat din Duma de la Moscova a propus ca bunurile din Rusia ale scriitoarei să fie folosite pentru sprijinul „operațiunii militare speciale”, cărțile ei să nu mai fie publicate în Rusia și să i se interzică accesul în țară.

Editura AST, care colabora cu Ulițkaia din 2011, a suspendat plata drepturilor de autor „până la clarificarea situației și eventuale clarificări oficiale din partea autoarei cu privire la destinația drepturilor de autor”, iar bibliotecile din Moscova au suspendat accesul cititorilor la cărțile semnate de Ludmila Ulițkaia. Un angajat al unei biblioteci din Moscova, confirmându-le jurnaliștilor că toate cărțile Ludmilei Ulițkaia sunt clasate ca fiind uzate și trimise la casare, iar cele nu apucaseră să fie înregistrate sunt trimise maculatură.

Ludmila Ulițkaia s-a exprimat în numeroase ocazii împotriva războiului din Ucraina, încă din februarie 2022, când a emigrat împreună cu familia în Germania, în prezent locuind la Berlin.

SURSE: https:/oteatre.info https:/novayagazeta.eu
FOTO: Vlad Dokoșin

Lasă un răspuns

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Coreea a început construcția celui mai mare centru de producţie de semiconductori din lume

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunţat joi un...
00:01:14

PRIMUL AVION SPATIAL COMERCIAL DIN LUME PREGATIT PENTRU LANSARE

Primul avion spațial comercial , Dream Chaser DC-100, numit...
00:38:45

O călătorie în țările baltice

Astăzi călătorim (geopolitic) în nordul Europei, împreună cu domnul Silviu...