RON - Română (nou) leu
EUR
4,9774
USD
4,6208
GBP
5,7982
luni, 27 mai 2024
18.1 C
București

Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter

Date:

Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că un vast ocean de apă sărată se află la mai multe zeci de kilometri sub suprafaţa îngheţată a satelitului Europa, fapt care face din această lună un candidat ideal pentru a găzdui o viaţă extraterestră în Sistemul Solar.otuşi, este dificil să se stabilească dacă acest ocean ascuns conţine elementele chimice necesare pentru apariţia vieţii. Dioxidul de carbon (CO2), care este, alături de apa în stare lichidă, unul dintre elementele fundamentale ale acestui proces, a fost deja detectat la suprafaţa satelitului Europa, însă fără ca cercetătorii să poată să îi determine originea.

Pentru a lămuri acest aspect, două echipe americane de oameni de ştiinţă au utilizat datele transmise de telescopul spaţial James Webb, obţinute cu ajutorul instrumentului său de observare în spectrul infraroşu. Cercetătorii au putut astfel să cartografieze suprafaţa lunii Europa, potrivit concluziilor formulate în două studii ce au fost publicate joi în revista Science.

Cea mai mare cantitate de CO2 a fost găsită într-o zonă cu diametrul de 1.800 de kilometri, denumită Tara Regio. Acea zonă este acoperită de un „teren haotic”, constituit din creste şi fisuri, potrivit unuia dintre cele două studii.

https://www.stiripesurse.ro/oamenii-de-stiinta-sunt-convinsi-un-ocean-ascuns-sub-gheata-se-afla-la-originea-co2-ului-de-pe-europa-una-dintre-lunile-planetei-jupiter_3076848.html

 

Lasă un răspuns

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

00:01:14

PRIMUL AVION SPATIAL COMERCIAL DIN LUME PREGATIT PENTRU LANSARE

Primul avion spațial comercial , Dream Chaser DC-100, numit...
00:38:45

O călătorie în țările baltice

Astăzi călătorim (geopolitic) în nordul Europei, împreună cu domnul Silviu...