-3 C
București
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9763
USD
4,8250
GBP
5,9939
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
-3 C
București

Tomasz Kobzdej, ambasador al Republicii Polone în Moldova : Astăzi, societatea moldovenească este profund divizată

Date:

– Faptul că tabăra de reformă pro-europeană a câștigat la aceste alegeri datorită votului diasporei în străinătate arată amploarea dificultăților cu care se confruntă țara – inclusiv probleme demografice și, în consecință, politice. Au fost regiuni pe teritoriul Moldovei unde peste 90 la sută oamenii au votat împotriva Uniunii Europene – a declarat Tomasz Kobzdej, diplomat polonez, ambasador al Republicii Polone în Moldova din 2022, într-o conversație cu Institutul de Întreprinderi din Varșovia în cadrul proiectului „Pentru Moldova – Pentru Moldova”.

drul proiectului „Pentru Moldova – Pentru Moldova”.

20 octombrie și 3 noiembrie anul acesta. În Moldova au avut loc alegeri prezidențiale odată cu referendumul european, care este situația politică actuală în această țară?

Despre referendum și alegerile prezidențiale au fost scrise pe larg și cu încredere în mass-media poloneză, așa că să ne amintim pe scurt: o majoritate minimă (50.4:49.6) cu o prezență la vot abia depășind jumătate dintre cei cu drept de vot au votat în favoarea apartenenței Republicii Moldova la Uniunea Europeană și includerea integrării europene ca obiectiv în constituția țării strategice (acest amendament a fost deja implementat oficial). În turul doi al alegerilor prezidențiale, actuala președinte Maia Sandu, care este liderul taberei reformiste din Moldova, l-a învins pe candidatul socialiștilor pro-ruși, Alexander Stoianoglo, (55.3:44.7).

Acest dublu plebiscit a fost supus unei ingerințe rusești foarte agresive și masive. Moscova a prezentat un întreg spectru de activități hibride legate de alegeri: o scară fără precedent de cumpărare de voturi, intimidarea alegătorilor, transportul organizat ilegal a susținătorilor favoritului rus la secțiile de votare, atacuri cibernetice asupra infrastructurii IT a sistemului electoral și sperieturi cu bombe la secţiile de votare. Apropo, este necesară o analiză aprofundată a acestor activități în capitalele tuturor țărilor europene, care sunt mai mult sau mai puțin expuse la interferențe externe în procesele democratice.

Referendumul și alegerile au fost precedate și de o propagandă anti-occidentală și anti-UE foarte agresivă, inspirată și finanțată din exterior. Trebuie să ne amintim aceste condiții când ne uităm la rezultatele votului.

Acest lucru nu schimbă faptul că societatea moldovenească este profund divizată. Faptul că tabăra de reformă pro-europeană a câștigat datorită votului diasporei în străinătate arată amploarea dificultăților cu care se confruntă țara – inclusiv probleme demografice și, în consecință, politice. Au fost regiuni pe teritoriul Moldovei unde peste 90 la sută oamenii au votat împotriva Uniunii Europene.

Din perspectiva poloneză, însă, ar trebui să ne bucurăm că forțele care împing Moldova spre vest, care văd viitorul țării lor în consolidarea relațiilor cu parteneri precum Polonia, sunt încă la putere, iar constituția Republicii Moldova își asumă apartenența țării la structurile europene. .

Referendumul și alegerile au fost o bătălie foarte importantă în „războiul” geopolitic pentru Moldova. Acum, însă, liderii moldoveni trebuie să se pregătească pentru o bătălie și mai grea, care vor fi alegerile parlamentare din 2025. Lunile următoare vor fi o perioadă de remanieri pe scena politică menită să construiască o coaliție mai largă de forțe pro-europene. Recomand Moldova tuturor celor care sunt interesați nu doar de relațiile internaționale, ci și de mecanismele interne de putere. Va fi o perioadă foarte interesantă.

mai mult la

Społeczeństwo mołdawskie jest dziś głęboko podzielone

 

 

Lasă un răspuns

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related