3.4 C
București
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9751
USD
4,5532
GBP
5,9363
luni, 25 noiembrie 2024
3.4 C
București

Radu Hossu : Încep livrările ajutorului SUA, UK, Cehia si Franța pentru Ucraina

Date:

Postare legată de ajutorul pentru Ucraina și câteva considerente:
1. Încep livrările ajutorului SUA pentru Ucraina.
– 1 miliard de dolari este primul pachet, în care sunt incluse:
– Bradley M2A2;
– Rachete interceptoare RIM-7 și faimoasele AIM-9 Sidewinder, rachete aer-aer;
– Rachete Stinger;
– Muniție pentru artilerie și pentru HIMARS;
2. În același timp Marea Britanie începe livrarea celui mai mare pachet de ajutor militar pentru Icraina, în valoare de 655 de milioane de dolari în care sunt incluse:
– Blindate;
– Rachete Storm Shadow;
– Rachete interceptoare;
– Rachete Paveway IV;
3. Franța a anunțat la rândul ei că va livra mai multe rachete SCALP-EG, varianta franceză a Storm Shadow și rachete interceptoare Aster 30 pentru sistemul antiaerian SAMP/T.
4. Initiativa Cehă va începe să livreze din pachetul de 1 milion de obuze pentru artilerie de 155 mm și 120 mm, până la începutul lunii iunie.
5. Avioanele F-16 sunt așteptate în Ucraina, cu tot cu muniția necesară tot la începutul lunii iunie.
6. NATO lucrează la o coaliție de state care să indeplinească cererea președintelui Zelensky de a primi 6 sisteme Patriot pentru apărarea orașelor și infrastructurii critice. Germania a promis deja livrarea unui sistem și se așteaptă ca și alte țări să livreze fie sisteme întregi, fie lansatoare, fie rachete interceptoare până în luna iunie.
*Lista de mai sus a echipamentelor nu este completă, am vrut să evidențiez ceea ce consider a fi capabilitați și muniție esențială pe termen scurt.
**Se vehiculează și anunțul Pentagonului legat de cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 6 miliarde de dolari. Acesta este livrat prin programul USAI (Ukraine Security Assistance Program) care înseamnă contractarea producției armamentului și apoi livrarea sa în Ucraina și nu livrarea din stocurile Armatei americane, ceea ce înseamnă că acest pachet își va face prezența în Ucraina cel mai devreme în 2025 și o parte în 2026.
***Pentru cei care cred că ajutorul de 61 de miliarde din SUA vor duce sigur la victorie, vă spun că acest ajutor are menirea clară de a proteja teritoriul controlat actualmente de Ucraina, pentru a face față ofensivelor ruse din viitorul apropiat și NU este indeajuns pentru o victorie.
Aceste ajutoare, al SUA, alături de cel al Uniunii Europene, al NATO și independent al statelor partenere ale Ucrainei au ca scop clar susținerea Ucrainei în obiectivul de a rezista în 2024 și de a-și putea dezvolta un Complex Militar Industrial autohton redutabil în următorul an (lucru cât se poate de fezabil). Spun asta pentru a ne domoli așteptările unor victorii ucrainene peste noapte.
Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim optimiști. Ucraina a demonstrat că 6 luni fără ajutorul SUA, fără muniție, fără rotație a trupelor și într-o situație economică extrem de gravă, a rezistat încă o dată eroic. Putem fi optimiști însă în ideea că în curând vom vedea echilibrarea frontului și într-o etapă ulterioară, există posibilitatea ca Ucraina să preia inițiativa în diferite sectoare de front.
Despre impactul acestor ajutoare, despre impactul capabilităților care vor fi livrate, despre situația actuală de pe front voi vorbi astăzi la Radio France International RFI Romania la emisiunea lui Ovidiu Nahoi și voi fi în direct la Digi24, în emisiunea lui Alexandru Rotaru și Kiss începând cu ora 18:00.
Se pregătește o nouă etapă a războiului. Una în care ucrainenii au din nou șansa de a arăta ce pot cu adevărat având la dispoziție echipamentele necesare și muniție. Să nu vă surprindă dacă anul ăsta vom vedea evoluții pe front ce le vor genera crize de nervi celor din Kremlin în frunte cu criminalul de război Vladimir Putin!
Slava Ukraini!

Lasă un răspuns

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

00:33:14

Marianna Prysiazhniuk : În Ucraina ne-am pregătit pentru o victorie a lui Trump

Jurnalista Marianna Prysiazhniuk a venit în țara noastră în...
00:19:49

Pașaport diplomatic. Cum poate deveni România un mare exportator energetic

Tendinţele pieţei de energie electrică se schimbă în toată...